0528 260203 Schutstraat 12 7901 EC Hoogeveen

Kwaliteit,
deskundig,
persoonlijk

Meer informatie over wat het verschil is tussen een opticien, contactlensspecialist, optometrist, orthoptist of de oogarts lees je hier.

Alles over ogen,
wij vertellen het je graag.

Wat is het verschil tussen een opticien, contactlensspecialist, optometrist, orthoptist of de oogarts?

De opticien

Een gediplomeerd opticien heeft een vierjarige opleiding gevolgd. De opticien is opgeleid om een kleine oogonderzoek en oogmeting uit te voeren en te herkennen wanneer er een vervolg onderzoek moet worden gedaan. De opticien is opgeleid om een bril aan te meten en af te passen. Een goede opticien die zijn vak verstaat weet alles over brillen en brillenglazen.

Contactlensspecialist

De naam zegt het al het is een specialist in contactlenzen. Zo zijn er tegenwoordig verschillende lenzen, zachte lenzen, vormvaste (harde) lenzen, nachtlenzen en speciale lenzen (bv Scleralenzen).

Orthoptist

Een orthoptist is gespecialiseerd in het recht zien. Zij onderzoeken of je ogen goed samen werken en dezelfde kant op kijken. De orthoptist is gespecialiseerd in kinderen tot 10 jaar. Afwijking in de stand van de ogen kunnen verholpen worden door bijvoorbeeld oog-oefeningen of een prisma bril. Ook gaan kinderen naar de orthoptist dubbel- of scheelzien, een lui oog en hoofdpijn en leesklachten.

Optometrist

De optometrist is medisch opgeleid. Het verschil tussen een optometrist en een opticien is dat de optometrist ziekte beelden mag diagnosticeren. In een oogartspraktijk wordt je eerst onderzocht door een optometrist.

Oogarts

De oogarts werkt van uit een praktijk dat kan een ziekenhuis maar ook een speciale oogartspraktijk zijn. In Hoogeveen kennen wij De Bergman Kliniek, voorheen Oogziekenhuis Zonnestraal. Een oogarts weet alles van ogen en voeren dan ook de oogoperaties uit, zoals staar operaties. Van brillen weet de oogarts niet zo veel.

Waar moet ik zijn voor een nieuwe bril of voor mijn ogen?

Het eerste adres waar je naar toe gaat voor een bril en je ogen is de opticien. Zorg er wel voor dat je naar een goede en ervaren opticien gaat, want hij stuurt jou indien nodig door naar een specialist, dit kan zijn: een huisarts, optometrist, orthoptist of een oogarts. Het is niet nodig om gelijk naar een optometrist of een orthoptist te gaan. Bij acute zicht veranderingen is het van belang om direct de opticien, optometrist of huisarts te raadplegen.

Energie

Je ogen gebruik je de hele dag, eigenlijk doen we aan topsport als we kijken wat onze ogen en onze hersenen dagelijks moeten verwerken. Je ogen hoeven dan ook maar een geringe afwijking te hebben om minder te functioneren. Door het niet of niet goed corrigeren van je ogen kan je last hebben van onnodige vermoeidheid, hoofdpijn en andere vage klachten.

Glazen

Brillenglazen zijn er in tal van soorten en kwaliteiten, maar wat zijn de verschillen? Het verschil zit hem duidelijk in de kwaliteit! Verschillen zitten in de dikte van een glas, in de optische zuiverheid van een glas, de antikras coating, de ontspiegelcoating en de helderheid of kleur van een glas. Multifocale glazen zijn er ook in ontelbare soorten. Bij Puur Lutz kunnen we alle merken glazen bestellen zoals Zeiss, Rodenstock, HOC, Hoya, Shamir en nog veel meer merken. Door de jaren ervaring die wij hebben kunnen wij het beste multifocale glas aanmeten en adviseren die bij uw kijkbehoeften past. Zo is het voor iedereen verschillend. Iedereen die een goed en deskundig advies wil is welkom bij Puur Lutz.

Contactlenzen

Het aanmeten van contactlenzen is een vak apart en komt het heel nauwkeurig dat de juiste lens wordt aan gepast, dit geldt voor alle type lenzen. Er zijn verschillende contactlenzen: zachte lenzen, deze zijn er in dag-, week-, maand-, halfjaar-, en jaarlenzen. Dag- en maandlenzen worden het vaakst gedragen. Vormvaste lenzen(harde lenzen), deze zijn er ook in verschillende variaties. Nachtlenzen, deze lenzen draag je ’s nachts en kan je overdag zonder bril of lenzen kijken (geschikt voor ogen met een oogcorrectie tussen S -1.0 en S -5.0) Verder zijn er nog speciale lenzen.

Staar

Ook wel Cataract genoemd, is het vertroebelen van de ooglens. De ooglens in het oog vlak achter de Iris(regenboogvlies). Door de vertroebelingen kan men steeds minder zien, kleuren worden minder helder en er ontstaan halo’s rond lampen. Wanneer er een vermoeden is dat er is wordt je door gestuurd naar een oogarts. Uiteindelijk bepaald de oogarts wanneer u geholpen wordt aan staar dmv een staaroperatie.

Glaucoom

Glaucoom (Te hoge oogdruk). Glaucoom is een chronische aandoening die veroorzaakt word door een te hoge oogdruk. Wat precies de oorzaak is van glaucoom, is nog onbekend. Bij de meest voorkomende typen speelt een verstoring van de afvoer van het kamerwater in het oog een rol. De verhoogde oogdruk die daardoor ontstaat, beschadigt de oogzenuw. Bij aanhoudende verhoogde oogdruk sterven de oogzenuwvezels geleidelijk af, waardoor delen van het perifere gezichtsveld verdwijnen. Vroege opsporing is belangrijk: met behandeling in een vroeg stadium kan de schade aan het gezichtsveld worden beperkt of de progressie ervan worden vertraagd. Onbehandeld kunnen glaucoom-ogen leiden tot slechtziendheid of zelfs blindheid. Er zijn verschillende type Glaucoom.

Diabetes

Diabetische retinopathie, Diabetische retinopathie ontstaat meestal in beide ogen, maar niet altijd tegelijk. Wordt diabetische retinopathie niet behandeld, dan leidt het op den duur tot blindheid. Gelukkig zijn tegenwoordig de onderzoeks- en behandelmethoden zo goed, dat de retinopathie vaak tot staan gebracht kan worden. Wel is het belangrijk dat diabetische retinopathie vroeg wordt ontdekt. Mensen met diabetes moeten daarom regelmatig naar de oogarts om het netvlies te laten controleren.

De beschadiging van het netvlies gaat geleidelijk. In het begin is er kleine schade aan de bloedvaatjes. De bloedvaatjes rekken een beetje uit en kunnen wat vocht en vet gaan lekken. Dit hoopt zich voor een deel op in het netvlies, maar hoeft nog geen problemen te veroorzaken. Als de bloedvaten meer gaan lekken, ontstaan er wel klachten. Dit heet niet-proliferatieve diabetische retinopathie.

Er kan ook schade aan het netvlies ontstaan doordat de beschadigde bloedvaatjes het netvlies te weinig zuurstof geven. Als reactie hierop maakt het netvlies nieuwe bloedvaatjes aan. Deze zijn vaak van slechte kwaliteit en lekken ook vocht en vet in het netvlies. Dit heet proliferatieve Diabetische retinopathie.

Waar moet ik zijn als ik diabetes heb? In eerste instantie bij de huisarts, hij/zij kan je door sturen naar een goede opticien of optometrist. Het handigst is wanneer de onderzoeken bij een oogkliniek of bij de afdeling oogheelkunde in een ziekenhuis gebeurd, omdat het vooronderzoek door optometristen en zij dagelijks diabetes cliënten zien en snel kunnen schakelen met de oogarts.